Συνέδριο Καινοτομίας – Thinc Innovation Forum
«Ανάπτυξη Οικοσυστήματος Καινοτομίας στην Περιφέρεια ΑΜΘ»
Ένα διήμερο γεμάτο καινοτομία, πολιτικές και συμπεράσματα.
Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το πρώτο Συνέδριο Καινοτομίας Thinc Innovation Forum, με θέμα «Ανάπτυξη οικοσυστήματος καινοτομίας στην Περιφέρεια ΑΜΘ», το διήμερο 4-5 Απριλίου 2023, στην πόλη της Ξάνθης. Το συνέδριο έφερε κοντά περισσότερους απο 500 συμμετέχοντες, 70 ομιλητές οι οποίοι συμμετείχαν στα Panel Discussions και 60 φορείς του ακαδημαϊκού, πολιτικού και επιχειρηματικού κόσμου. Η πρώτη στοχευμένη συνάντηση παραγόντων καινοτομίας, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, είχε σκοπό την χάραξη στρατηγικών και πολιτικών για την εξέλιξη του περιφερειακού οικοσυστήματος καινοτομίας στην ΑΜΘ και πραγματοποιήθηκε δίνοντας σημαντικά αποτελέσματα.
Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τη Θερμοκοιτίδα Επιχειρήσεων του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Τhinc – Thrace Incubator. Το έργο “Θερμοκοιτίδα Επιχειρήσεων του ΔΠΘ, Λειτουργία και παρεχόμενες υπηρεσίες υποστήριξης” που εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Ανατολική Μακεδονία και Θράκη” 2014-2020 και χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και Εθνικούς Πόρους μέσω ΠΔΕ, δίνει την ευκαιρία σε νέους επιχειρηματίες να κάνουν την ιδέα τους πράξη με τη βοήθεια εξειδικευμένων υπηρεσιών σε νέες, σύγχρονες εγκαταστάσεις εντός της Πολυτεχνικής Σχολής ΔΠΘ.
Η εναρκτήρια ομιλία του συνεδρίου πραγματοποιήθηκε από τον Υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών, κ. Γιώργο Καραγιάννη που ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης, μίλησε για τις “Σύγχρονες υποδομές και καινοτόμες πρακτικές στη νέα εποχή” και παρουσίασε όλο το πλέγμα δράσεων για την καινοτομία στη χώρα μας.
Στο 1ο Συνέδριο Καινοτομίας της Thinc χαιρετισμό απηύθυναν, ο Πρύτανης του ΔΠΘ κ. Φώτης Μάρης, ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ κ. Χρήστος Μέτιος, ο Δήμαρχος της Ξάνθης κ. Εμμανουήλ Τσέπελης καθώς επίσης μήνυματα απέστειλαν, ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μαργαρίτης Σχοινάς και η Επίτροπος Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας κα. Μαρίγια Γκαμπριέλ.
Στη συνέχεια η κα. Μαρία Μιχαλοπούλου, Καθηγήτρια του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, Επιστημονικά Υπεύθυνη Θερμοκοιτίδας Επιχειρήσεων Thinc του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, παρουσίασε τις δράσεις και τα έργα που αφορούν στην έρευνα και καινοτομία στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και ο κ. Μιχάλης Πουσπουρίκας, Project Manager, Thinc – Thrace Incubator παρουσίασε το έργο και τις δράσεις της Θερμοκοιτίδας Επιχειρήσεων του ΔΠΘ.
Τους παρευρισκόμενους στο forum καλωσόρισαν οι Μιχάλης Πουσπουρίκας, Project Manager της Thinc – Thrace Incubator & συνιδρυτής της ΦΜ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ και Σταύρος Αμοιράς, Business Development Manager της Thinc Thrace incubator & συνιδρυτής – Διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού & Ανάπτυξης της ena Σύμβουλοι Ανάπτυξης.
Οι Θεματικές ενότητες που αναπτύχθηκαν στο Thinc Innovation Forum
1η Μέρα:
Panel Discussion ׀ Πολιτικές και Εργαλεία χρηματοδοτήσεων που αφορούν την καινοτομία
Ο Συντονιστής του πάνελ κ. Σταύρος Αμοιράς, Business Development Manager, Thinc – Thrace Incubator έθεσε μια σειρά σύντομων ερωτήσεων προς τους προσκεκλημένους κυρίους Χρήστο Δήμα, Υφυπουργό Έρευνας & Τεχνολογίας, Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων, τον Μιχάλη Δρίτσα, Διευθύνων Σύμβουλο, Elevate Greece A.E., τον Παναγιώτη Κουδουμάκη, Προϊστάμενο Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Προγράμματος “Ανατολικής Μακεδονίας, Θράκης” και τον Φώτη Μάρη, Πρύτανης Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, όπου με τη σειρά τους ο καθένας τοποθετήθηκε ως προς τη δράση του φορέα του σχετικά με την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα. Ο κάθε ομιλητής, ανέφερε συνοπτικά με ποιον τρόπο δύναται να συμβάλει ο κάθε φορέας μεμονωμένα αλλά και συνεργατικά, ώστε να επιτευχθεί ένα λαμπρό μέλλον για τη καινοτομία στις επιχειρήσεις και τα ερευνητικά ιδρύματα της περιφέρειας.
Σε αυτό το πάνελ ο κ. Δήμας ανέφερε μεταξύ άλλων τις μεταρρυθμίσεις που έγιναν από πλευράς κεντρικής διοίκησης ώστε να ευνοηθούν οι επενδύσεις και η ίδρυση νεοφυών επιχειρήσεων. Επιπλέον, ο κ. Δρίτσας έκανε ονομαστική αναφορά στα εργαλεία χρηματοδότησης και τα ποσοστά των startup της Περιφέρειας ΑΜΘ. Με τον κ. Κουδουμάκη να εκφράζει την ικανοποίηση από την πλευρά της διαχειριστικής αρχής και τη συνέχεια της στήριξης των επιχειρήσεων νεοφυών ή μη που ασχολούνται με την καινοτομία. Τέλος ο κ. Μάρης, στάθηκε με ιδιαίτερη έμφαση στη σύνδεση της ανάπτυξη με το ανθρώπινο δυναμικό και με τη χρηματοδότηση, ευχαρίστησε την Περιφέρεια ΑΜΘ για τη χρηματοδότηση των προγραμμάτων του ΔΠΘ και ζήτησε από την κεντρική διοίκηση να αποκτήσει πιο ενεργό ρόλο.
Panel Discussion ׀ Έργα υποδομών και ενίσχυση της καινοτομίας
Η Συντονίστρια του πάνελ κα Μιχαλοπούλου, Καθηγήτρια του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, Επιστημονικά Υπεύθυνη Θερμοκοιτίδας Επιχειρήσεων Thinc Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, συζήτησε με τους προσκεκλημένους κυρίους Δημήτρη Λουρίκα, Πρόεδρο Τεχνικού Επιμελητηρίου Θράκης, Μιχάλη Αμοιρίδη, Αντιπεριφερειάρχη Υποδομών Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και Κωνσταντίνο Χαλιορή, Αντιπρύτανη Οικονομικών, Προγραμματισμού & Ανάπτυξης ΔΠΘ, Καθηγητή του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών για τη συσχέτιση των έργων υποδομών με την καινοτομία.
Πιο συγκεκριμένα ο κ. Λουρίκας έκανε λόγο για τα έργα υποδομών, στάθηκε ωστόσο στη σημασία της διασύνδεσης των έργων μεταφορών με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ακόμα, τόνισε την ανάγκη για καινοτομία στα έργα υποδομών προτείνοντας την δημιουργία ψηφιακού χάρτη καθώς και ενός μητρώου έργων υποδομών και κτιρίων. Σε δεύτερο χρόνο τοποθετήθηκε υπέρ του ανταγωνιστικού διαλόγου με ιδιωτικές εταιρείες και με αυτόν τον τρόπο να δώσουμε κίνητρα στους νέους για καινοτομία.
Στη συνέχεια, ο κ. Αμοιρίδης στο ανθρώπινο δυναμικό ως συγκριτικού πλεονεκτήματος της περιοχής. Συσχέτισε άμεσα την εφαρμογή καινοτόμων υλικών και μεθόδων στα έργα υποδομών με την αύξηση του αριθμού των ανθρώπων που απαρτίζουν τις ομάδες κατασκευής των έργων αυτών. Η Περιφέρεια με τη χρήση των προγραμμάτων ΕΣΠΑ προσπαθεί να χρηματοδοτεί έργα τα οποία προσελκύουν κόσμο να εργαστεί στην ΑΜΘ.
Ακολούθως, ο κ Χαλιορής ανέπτυξε τη συμβολή των ερευνητών σε συνεργασίες οι οποίες αποσκοπούν στον έλεγχο των υποδομών, οπου υποδομές θεωρούμε την ενέργεια και τις τηλεπικοινωνίες. Στην τελική του τοποθέτηση ο κ. Χαλιορής ανέφερε ότι γίνεται προσπάθεια από τα πανεπιστήμια μέσω διατμηματικών προγραμμάτων σπουδών, εκπαιδευτικών σεμιναρίων, εκπαίδευση τεχνικών και τέλος συνεργασίες μεταξύ τμημάτων σχολών είναι μερικά από τα βήματα που μπορούν να γίνουν και γίνονται με σκοπό τη βελτίωση των υποδομών και της αύξησης του ανθρώπινου δυναμικού.
Panel Discussion ׀ Οι Ευρωπαϊκοί Κόμβοι Ψηφιακής Καινοτομίας στην Ελλάδα
Ο Συντονιστής του πάνελ κ. Δημήτρης Μπαρδακίδης, Quality & Risk Manager of the DigiAgriFood EDIH, κάλεσε τους Δρ. Παντελή Νατσιάβα, Ερευνητή, Επικεφαλή του Εργαστηρίου Ηλεκτρονικής Υγείας, Ινστιτούτο Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών, Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΙΝΕΒ|ΕΚΕΤΑ), Γιάννη Κωτσή – Γιανναράκη, Coordinator του ΕΔΥΤΕ, Εκπρόσωπος “GR digiGOV innoHUB” EDIH, Άγη Γεωργίου, Technology Services Specialist, ahedd Smart Attica ΕDIH, Νίκο Πλόσκα, Αν. Καθηγητή Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας – Αναπληρωτής Ε.Υ. SYNERGiNN EDIH, Τάσο Βασιλειάδη, Συντονιστή του Health Hub και τη Μαρία Μιχαλοπούλου, Συντονίστρια του DigiAgriFood EDIH, Καθηγήτρια του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.
Μετά από μια παρουσιάση των Ευρωπαϊκών Κόμβων Ψηφιακής Καινοτομίας και τη δράση τους στην Ελλάδα, κάθε προσκεκλημένος του πάνελ έκανε αναφορά στον τρόπο με τον οποίο κάθε κόμβος παρέχει υπηρεσίες προς τους πολίτες, της επιχειρήσεις και την καινοτομία στη δημόσια διοίκηση.
Έπειτα η κα Μιχαλοπούλου ανέλυσε τους κρίσιμους παράγοντες για την επιτυχία του κόμβου που αφορά την αγροδιατροφή. Αυτοί δεν ήταν άλλοι από την προσέγγιση των αναγκών που υπαρχουν στον τομέα της αγροδιατροφής με τις κατάλληλες υπηρεσίες και την ετοιμότητα των θεσμών να χρηματοδοτούν.
Ο κ. Γιανναράκης , αναφέρθηκε στην ανάγκη του εκσυγχρονισμού της δημόσιας διοίκησης και συμφώνησε στην ανάγκη για αμεσότητα στη διεκδίκηση των χρηματοδοτήσεων από την Ευρώπη. Παρακάτω, ο κ. Νατσιάβας εξήγησε το πως επικοινωνεί ο κόμβος smart health, των υπηρεσιών και τα ωφέλει προς τους ενδιαφερόμενους. Ο κ. Βασιλειάδης έθεσε τις προσπάθειες με τις οποίες μπορούν να υπάρξουν συνεργασίες μέσα στο οικοσύστημα μεταξύ ερευνητικών κέντρων και επιχειρήσεων. Ο κ. Γεωργίου βρίσκει ως κρίσιμους παράγοντες επιτυχίας είναι η επαφή με τους φορείς με σκοπό να γίνει διάγνωση των αναγκών που χρειάζεται να καλυφθούν. Τέλος ο κ. Πλόσκας, σχολίασε επίσης ως σημαντικότερο παράγοντα τη διάγνωση αναγκών των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Panel Discussion ׀ Καλές πρακτικές οικοσυστημάτων καινοτομίας
Το πάνελ με θεματική “Καλές πρακτικές οικοσυστημάτων καινοτομίας” απαρτίστηκε από τους ομιλητές τον Τάσο Βασιλειάδη, Ιδρυτής του Πάρκου Καινοτομίας JOIST & Πρόεδρος του Ινστιτούτου Ανάπτυξης Επιχειρηματικότητας , τον Αντώνη Ηλία, Συντονιστής Ok!Thess, τον Γεώργιο Σταμπουλή, Επιστημονικά Υπεύθυνο Μονάδας Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Αναπληρωτής Καθηγητής στο γνωστικό αντικείμενο «Διοίκηση Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητα», τον Διονύση Σπηλιόπουλο, Πρόεδρος του Κέντρου Εθελοντών Μάνατζερ Ελλάδος, τον Δημήτρη Δημοσιάρη, Startup Greece, Co-Founder & GM στη Founderhood και τον Χρήστο Νικολούδη, Ιδρυτή και Γενικό Διευθυντή της Mantis BI.
Οι ομιλητές μοιράστηκαν πρακτικές που λειτούργησαν αποδοτικότερα για τη κάθε δομή ξεχωριστά. Η δικτύωση με τον τομέα την έρευνας και κυρίως με τα πανεπιστήμια, αναφέρθηκε έντονα, ενώ η διερεύνηση και η αξιοποίηση καλών πρακτικών που αξιοποιούνται διεθνώς και ανταλλαγή πρακτικών μεταξύ των οικοσυστημάτων, θεωρήθηκε εξίσου σημαντική.
Ακολούθως, αναφέρθηκε η μέτρηση αποτελεσμάτων με στόχο να ποσοτικοποιηθεί η αποτελεσματικότητα των ενεργειών που γίνονται και η αξία που προστίθεται μέσω της δραστηριότητας στην ευρύτερη οικονομία. Ο τζίρος που εμφανίζουν οι υποστηριζόμενες εταιρείες από τις δομές επιχειρηματικότητας είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα δείκτη αποτύπωσης απόδοσης.
Η προσέλκυση κεφαλαίων και επενδυτών κρίνεται απαραίτητη από τα πρώτα στάδια ανάπτυξης της επιχειρηματικης ιδέας προκειμένου να προχωρήσει, οπου και αν προέρχονται, είτε από το εσωτερικό είτε από το εξωτερικό.
Ο θετικός αντίκτυπος στην τοπική κοινωνία αλλά και στην περιφέρεια είναι σφαιρικός καθώς αυξάνονται οι εμπλεκόμενοι, συνεπώς και οι θέσεις εργασίας. Επιπρόσθετα, η πρόοδος των επιχειρήσεων δίνει την εικόνα ενός ελκυστικού και έφορου περιβάλλοντος προς τις εταιρείες και τους φορείς που βρίσκονται εκτός του συγκεκριμενου οικοσυστήματος με αποτέλεσμα την προσέλκυση μεγαλύτερων παικτών από πιο εξελιγμένα οικοσυστήματα.
Panel Discussion ׀ Δομές υποστήριξης καινοτομίας στην Περιφέρεια ΑΜΘ
Στο επόμενο πάνελ αναλύθηκαν οι ¨Δομές υποστήριξης καινοτομίας στην περιφέρεια ΑΜΘ” με συντονιστή τον Δημήτρη Γιαννακουδη, Υπεύθυνο του Xanthi TechLab, Υπ. Διδάκτωρ Α.Π.Θ. και ομιλητές τον Στέφανο Γεωργιάδη, Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δράμας, την Βασιλική Υψηλάντη, Διευθύντρια Δομής Kick-iT, τον Λεωνίδα Σκερλετόπουλο, Διαχειριστή του Light Hub και τον Σταύρο Αμοιρά, Business Development Manager, Thinc – Thrace Incubator.
Οι ομιλητές μοιράστηκαν πρακτικές που λειτούργησαν αποδοτικότερα για τη κάθε δομή ξεχωριστά. Η δικτύωση με τον τομέα την έρευνας και κυρίως με τα πανεπιστήμια, αναφέρθηκε έντονα, ενώ η διερεύνηση και η αξιοποίηση καλών πρακτικών που αξιοποιούνται διεθνώς και ανταλλαγή πρακτικών μεταξύ των οικοσυστημάτων, θεωρήθηκε εξίσου σημαντική.
Συγκεκριμένα, το Kickit εστιάζει στη δημιουργική βιομηχανια, στη σύνδεση με τον πολιτισμό, τον τουρισμό και στην επίλυση θεμάτων επιχειρηματικότητας.
Από τα πρώτα βήματα χρειάστηκε να κατανανοήσουν πλήρως την έννοιας της επιχειρηματικότητας, προτού περάσουν σε πιο σύνθετες έννοιες.
Βασικό εγχείρημα αποτέλεσε η διάγνωση του τι υπάρχει στην περιοχή. Σε όλη αυτή τη πορεία, η ανάληψη ρίσκων ήταν αναπόσπαστο στοιχείο.
Τα κενά που έγιναν αντιληπτά οδήγησαν στο συμπέρασμα ότι το χτίσιμο μιας κουλτούρας φιλικής προς την επιχειρηματικότητα αποτελεί γερό θεμέλιο για την μετέπειτα ανάπτυξη.
Επίσης, φάνηκε έντονα πως το πρώτο διάστημα είχε δημιουργηθεί λανθασμένα η εντύπωση ότι όσες ομάδες εισέρχονται στις δομές υποστήριξής είναι αυτόματα startups.
Επισημάνθηκε ότι ακόμα και αν δεν δημιουργηθούν startups μέσα από τις δομές είναι πολύ σημαντικο να αναδιαμορφωθεί η σκέψη και η νοοτροπία των ατόμων που εισέρχονται σε αυτές.
Επιπρόσθετα, η εμπειρία ανέδειξε την ανάγκη ύπαρξης διατμηματικών ομάδων για να καλύπτεται όλο το φάσμα των ειδικοτήτων που είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη της επιχειρηματικής ιδέας. Η στόχευση στη δικτύωση και στην διερεύνηση δεικτών επί της βιωσιμότητας που μπορεί να έχει μια ιδέα βοηθούν στην αποφυγή λαθών από τα αρχικά στάδια ανάπτυξης.
Panel Discussion ׀ Οι Υπηρεσίες του #DigiAgriFood EDIH
Έκτο Panel Discussion “Οι Υπηρεσίες του #DigiAgriFood EDIH”
Με συντονιστή τον κ. Δημήτρη Μπαρδακίδη, Quality & Risk Manager of the DigiAgriFood EDIH και ομιλητές τον κ. Διονύση Βογλίτση, Technical Project Manager, του συντονιστή φορέα του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης, την κα Βίκυ Κρυσταλλίδου, Project Leader, American Farm School και τον κ. Στέλιο Βασιλόπουλο, Project Manager – Researcher, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.
Στο πάνελ του Digi Agri Food EDIH αναφέρθηκαν οι ψηφιακές υπηρεσίες που προσφέρονται για την υποστήριξη του αγροδιατροφικού τομέα. Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, συγκεκριμένα, κατέχει κρίσιμο ρόλο στη ψηφιοποίηση του γεωργικού τομέα. Σημαντική επίσης είναι η δημιουργία γερου οικοσυστήματος για την ομαλή λειτουργία του κόμβου. Οι υπηρεσίες που προσφέρονται περιλαμβάνουν γεωπονικά προγράμματα στόχευσης παροχής υπηρεσιών πάνω στην γεωπονική πρακτική και στην καλλιέργεια, στην εξελικτική πορεία των υπηρεσιών και στην αξιοποίηση ενέργειας από τον αγροτικό τομέα.
Ακόμα αναφέρθηκε η ενεργειακή αναβάθμιση θερμοκηπίων, η πράσινη ταυτοποίηση προϊόντων και υπηρεσιών και η άντληση δεδομένων για την καλύτερη παρακολούθηση διαδικασιών. Επιπλέον, η εξέλιξη των υπηρεσιών και η αξιοποίηση της ενέργειας από τον αγροτικό τομέα μπορεί να οδηγήσει σε εξοικονόμηση πόρων και βιωσιμότητα των αγροτικών εκμεταλλεύσεων. Η προώθηση της χρήσης νέων τεχνολογιών και η εκπαίδευση των αγροτών στη χρήση τους είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας του αγροτικού τομέα στην παγκόσμια αγορά.
Επιπλέον επεσήμαναν την ανάγκη να ξεπεραστεί η δυσπιστία από τους αγρότες και τους παραγωγούς απέναντι στα ψηφιακά εργαλεία.
Panel Discussion ׀ Δυνατότητες χρηματοδότησης των Startup στην Περιφέρεια ΑΜΘ
Ο συντονιστής του πάνελ κ. Σταύρος Αμοιράς, Business Development Manager, Thinc – Thrace Incubator, υποδέχθηκε επενδυτές εκπροσώπους διαφορετικών επενδυτικών ιδρυμάτων την κα Κατερίνα Πραματάρη, Partner του Uni.Fund, Καθηγήτρια Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ), την κα Βιβή Γκιούρκα, H2020 Innovation Expert at CPERI Institute CERTH | Managing Partner at Anthology Ventures, την κα Ρούλα Μπαχταλιά, Διευθύντρια & μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Εgg, τον κ. Σπύρο Αρσένη, Επικεφαλή Ανάπτυξης Καινοτόμου Επιχειρηματικότητας και του προγράμματος NBG Business Seeds, την κα Βανέσα Στάχτου, Analyst Advice for Small Businesses, SME Finance & Development της EBRD, και τον κ. Στέργιο Αναστασιάδη, General Partner της Genesis Ventures.
Όλοι οι προσκεκλημένοι σύντομα τοποθετήθηκαν ως προς το πως ο κάθε φορέας επιλέγει να επενδύσει και σε ποια στάδια μιας startup επενδύει.
Ενδεικτικά, ο κ. Αρσένης μιλώντας για την NGB επισήμανε το γεγονός οτι το ⅓ ή ½ των 300 περίπου startup που βρίσκονται στο μητρωο του Elevate Greece πήρε χρηματοδότηση από το πρόγραμμα της Εθνικής Τράπεζας ύψους 12 εκ. Ευρώ. Αξίζει να γίνει μνεία στη χρηματοδότηση 23 εταιρειών και 7 spin off από το Uni.fund όπως χαρακτηριστηκά ανέφερε η κα Πραματάρη. Στο κλείσιμο, ο κ. Αναστασιάδης μίλησε για τη ξεκάθαρη πρόθεσή του να επενδύσει σε κάποια ιδέα στη Β. Ελλάδα συμπεριλαμβανομένης της περιφέρειάς μας.
Παρουσιάσεις Ομάδων της Thinc
Στο κλείσιμο της πρώτης ημέρας του Forum η κα Θεοδώρα Τσοκανάρη, Communication Manager, Thinc – Thrace incubator, κάλεσε ορισμένες από τις ομάδες της θερμοκοιτίδας να παρουσιάσουν την ιδέα τους στο κοινό και τους επενδυτές με κάποιες από αυτές να έρχονται σε διάλογο με χρηματοδότες. Οι ομάδες της θερμοκοιτίδας Thinc οι οποίες συμμετείχαν ήταν οι εξής:
- A Random Island
- ABCureD
- Ponao
- Smartbell
- BIOCOM
- E – Αιμοδότες
- Alpha Health
- Caru
- Microbio
- GymPeak
- Glossonauts
- Cicloo
Ευχάριστη στιγμή αποτέλεσε στο τέλος η παρουσίαση της εικονικής επιχείρησης του 1ου ΓΕΛ Ξάνθης, ΤΟΝΙRΟΜΕ από τους μαθητές – επιχειρηματίες της ομάδας.
2η Μέρα:
Panel Discussion ׀ Γυναίκες στην καινοτομία
Η συντονίστρια κα Μιχαλοπούλου, Καθηγήτρια του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, Επιστημονικά Υπεύθυνη Θερμοκοιτίδας Επιχειρήσεων Thinc Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, υποδέχτηκε στο πάνελ τις κυρίες Έλενα Ροφαέλα, Διοικήτρια Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης, Μέλος Επιτροπής του Υπουργείου Υγείας για τις Κλινικές Μελέτες, Κατερίνα Χατζάκη, Καθηγήτρια Φαρμακολογίας στο Τμήμα Ιατρικής ΔΠΘ και συνιδρύτρια της ABCureD, Κατερίνα Τοπούζογλου, Διευθύνων Σύμβουλο, ΣΜΥΡΔΕΞ A.E. Έλλη Κατσίρη, Συνιδρύτρια – Software Lead της Siba IOT, Μαρία Μούτσιου, Συνιδρύτρια – Managing partner της INEM Technologies και μαζί παρακολούθησαν με προσοχή τη σύντομη αλλά περιεκτική μαγνητοσκοπημένη ομιλία της κα Μαρίας Συρεγγέλα, Υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.
Έπειτα η κα Μιχαλοπούλου προσκάλεσε τις συνομιλίτριες να προβεί η κάθε μία σε μια δηλωση του τρόπου με τον οποίο εφαρμόζουν καινοτομία στις εταιρείες τους. Στη συνέχεια διατύπωσε κάθε ομιλήτρια τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η καινοτομία στον κλάδο με τον οποίο ασχολείται. Αναφέρθηκαν σε ποσοστά συμμετοχής των γυναικών στην έρευνα όπου εκεί τα ποσοστά της χώρας μας είναι αρκετά υψηλά. Δυστυχώς, όμως η τάση αυτή δεν φαίνεται να ισχύει όταν πρόκειται για γυναίκες σε υψηλόβαθμες θέσεις στελεχών των εταιρειών. Ένα ακόμα σημείο στο οποίο υπήρξε συμφωνία ήταν στην ανάγκη στελέχωσης των εταιρειών και δημόσιων φορέων από ερευνητές και καταρτισμένο προσωπικού.
Panel Discussion ׀ Ο ρόλος της έρευνας και της καινοτομίας στην Περιφέρεια ΑΜΘ
Ο συντονιστής του πάνελ κ. Γεώργιος Συλαίος, Καθηγητή Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, υποδέχτηκε τους προσκεκλημένους ομιλητές κ. Γεώργιο Μπρούφα, Αντιπρύτανη Έρευνας και Καινοτομίας ΔΠΘ, Καθηγητή Τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης, την κα Δέσποινα Τσιαφάκη, Διευθύντρια Ερευνών και Επιστημονικά Υπεύθυνη του τμήματος Πολιτισμού και Δημιουργικών Βιομηχανιών στο Ινστιτούτο Επεξεργασίας του Λόγου (ΙΕΛ) του Ερευνητικού Κέντρου Αθηνά (ΕΚ Αθηνά), την κα Μαριρένα Γρηγορίου, Πρόεδρο Περιφερειακού Συμβουλίου Έρευνας και Καινοτομίας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, τον κ. Γρηγόρη Κρέη, Διευθυντή του Ινστιτούτου Αλιευτικής Έρευνας (ΙΝ.ΑΛ.Ε), τον κ. Δημήτριο Μπαντέκα, Αντιπρόεδρο Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος, ώστε να αναπτύξουν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα ερευνητικά κέντρα και οι φορείς τόσο γενικότερα όσο και ειδικότερα στον τομέα της καινοτομίας.
Κυρίαρχο ρόλο στη συζήτηση του πάνελ κατείχε η εξωτερικευμένη έρευνα η οποία είναι ζωτικής σημασίας για την πρόοδο και την ανάπτυξη της περιοχής και των πανεπιστημίων της. Αναφέρθηκαν διάφοροι τρόποι και κίνητρα για να ενθαρρυνθούν οι φοιτητές να παραμείνουν και να δραστηριοποιούνται στην περιοχή μετά την αποφοίτησή τους.
Οι πανεπιστημιακοί φορείς μπορούν να αναζητήσουν συνεργασίες με επιχειρήσεις και οργανισμούς στην περιοχή, προκειμένου να δημιουργηθούν ευκαιρίες εργασίας και επαγγελματικής ανέλιξης για τους αποφοίτους τους.
Ακόμα, θα μπορούσαν να προωθήσουν τις εξωτερικευμένες ερευνητικές δραστηριότητες στην περιοχή, ώστε να ενισχυθεί η επαγγελματική ανάπτυξη των φοιτητών και να αυξηθεί η απήχηση του πανεπιστημίου.
Οι θερμοκοιτίδες αποτελούν ένα μεγάλο βήμα αλλά και πολύ σημαντικό εργαλείο προς αυτή τη κατεύθυνση.
Panel Discussion ׀ Ψηφιακός μετασχηματισμός των επιχειρήσεων της Περιφέρειας ΑΜΘ
Το τρίτο πάνελ της δεύτερης ημέρας του συνεδρίου ανέλαβε να συντονίσει ο κ. Δημήτρης Γιαννακούδης, Coordinator Specialist / Xánthi TechLab, Υπ. Διδάκτωρ Α.Π.Θ, όπου υποδέχτηκε τον κ. Γιώργο Συρακούλη, Πρόεδρο Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, τον κ. Γιώργο Παπασταματίου, Συντονιστής του eMTCluster, Διευθύνων Σύμβουλος της Ten06, την κα Αγγελική Φιλιπποπούλου, Διευθύντρια πωλήσεων, Fastlane Consulting, τον κ. Χρήστο Παπαδάκη, Διευθύνων Σύμβουλο, LIONCODE και τον Ηλία Ευθυμιόπουλο, Head of Cyber & Information Security (CISO) – Senior Security Engineer.
Ο ψηφιακός μετασχηματισμός έχει ήδη αρχίσει να επηρεάζει σημαντικά την κοινωνία και την οικονομία, ενώ ταυτόχρονα δημιουργεί νέες δυνατότητες και προκλήσεις. Για αυτόν το λόγο, είναι σημαντικό να υπάρχει εκπαίδευση σε όλα τα επίπεδα για την κατανόηση και την αξιοποίηση των νέων ψηφιακών τεχνολογιών.
Η εκπαίδευση των χρηστών και η υιοθέτηση μιας ψηφιακής κουλτούρας είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη ενός ψηφιακά ευαίσθητου κοινωνικού συνόλου. Αυτό, σχολιάστηκε πως μπορεί να επιτευχθεί μέσω ειδικών προγραμμάτων εκπαίδευσης και επιμόρφωσης για όλους τους πολίτες, καθώς και μέσω της ενσωμάτωσης ψηφιακών εργαλείων και εφαρμογών στα σχολεία και τα πανεπιστήμια.
Τονίστηκε η μεγάλη ζήτηση σε θέσεις εργασίας αναφορικά του τομέα της κυβερνοασφάλειας κάτι που επείγει καθώς σε λίγα χρόνια το 90% του πληθυσμού από την ηλικία των 6 ετών και άνω θα δημιουργεί δεδομένα.
Επιπλέον, η συνεργασία εταιρειών για τη δημιουργία ψηφιακών συνεργιών μπορεί να οδηγήσει σε αποτελεσματικότερη και αειφόρο χρήση των ψηφιακών τεχνολογιών. Οι εταιρίες μπορούν να αξιοποιήσουν ένα μεγάλο εύρος δυνατοτήτων από αυτές που θα προσφέρονται με στόχο να φτάσουν στο επιθυμητό αποτέλεσμα πιο άμεσα και πιο αποδοτικά.
Panel Discussion ׀ Επιτυχημένα μοντέλα νεοφυούς επιχειρηματικότητας στην Περιφέρεια ΑΜΘ
Στο τέταρτο Panel Discussion με θέμα “Επιτυχημένα μοντέλα νεοφυούς επιχειρηματικότητας στην Περιφέρεια ΑΜΘ” ο κ. Δημήτρης Γιαννακούδης, Coordinator Specialist / Xánthi TechLab , Υπ. Διδάκτωρ Α.Π.Θ υποδέχτηκε τους ομιλητές.
Συγκεκριμένα τον κ. Φίλιππο Φαρμάκη, Καθηγητής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών ΔΠΘ, Συνιδρυτή τεχνοβλαστού INEM Technologies P.C., την κα Αθηνά Οικονομίδου, Business Development Manager, Co-founder Business Development Manager, Co-founder, ResQ Biotech, τον κ. Πέτρο Σουκουλιά, Co-Founder & Advisory Board, SEEMS P.C., τον κ. Βασίλη Διαμαντή, Συνιδρυτή της Act4energy, τον κ. Νίκο Νίκου, Ιδρυτή & Διευθύνων Σύμβουλο της Vertitech, και τέλος τον κ. Νίκο Σιτσάνη, Ιδρυτή & Διευθύνων Σύμβουλος της Speakt.
Το έλλειμμα στον τομέα της πληροφορικής και οι θέσεις εργασίας σε mid-level αποτελεί πρόκληση για τις επιχειρήσεις και τους οργανισμούς. Η ταχεία εξέλιξη της τεχνολογίας σημαίνει ότι η απόκτηση εμπειρίας σε νέες τεχνολογίες είναι συνεχής και αναγκαία. Το νέο εργατικό δυναμικό δεν διαθέτει την εμπειρία και τα κανάλια στα οποία θα μπορέσουν να απευθυνθούν για να τους δώσουν την απαραίτητη βοήθεια είτε για να εξελιχθούν οι ίδιοι είτε για να εξελίξουν την επιχειρηματική τους ιδέα. Υπάρχει έλλειμμα σε θέσεις εργασίας mid-level επιπέδου ενώ υπάρχει πληθώρα υψηλόβαθμων στελεχών και χαμηλόβαθμων εργαζομένων σε επίπεδο Junior.
Προτάθηκε μάλιστα, οι επιχειρήσεις μπορούν να συνεργαστούν με πανεπιστήμια και άλλους οργανισμούς για να διευρύνουν την πηγή τους για την εύρεση ειδικευμένων υπαλλήλων. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω πρακτικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων, πρακτικής άσκησης και προγραμμάτων συνεργασίας με τα πανεπιστήμια για την απασχόληση αποφοίτων.
Επίσης, πρέπει να ξεπεραστεί ο φόβος του να μοιραστεί κανείς την επιχειρηματική του ιδέα. Σκοπός μέσα από αυτό είναι να προσελκύσει συνεργάτες και να δημιουργήσει μια δυνατή ομάδα.
Panel Discussion ׀ Επιχειρείν και καινοτομία στην Περιφέρεια ΑΜΘ
Στο τελευταίο Panel Discussion της δεύτερης ημέρας με θέμα ”Επιχειρείν και καινοτομία στην Περιφέρεια ΑΜΘ” συντονιστής ήταν ο κ. Γιώργος Παπασταματίου, Συντονιστής του eMTCluster, Διευθύνων Σύμβουλος της Ten06.
Ομιλητές του πάνελ ήταν ο κ. Χρήστος Γιορδαμλής, Διευθύνων Σύμβουλος, Prisma Electronics SA, ο κ. Χρήστος Δημτσούδης, Διευθύνων Σύμβουλος, Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης, η κα Δέσποινα Παπαδοπούλου, Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας, SELECTA Hellas, ο κ. Αλέξανδρος Δρουδάκης, Technical Support Manager, Thrace Nonwovens & Geosynthetics S.A. και ο κ. Αρκουτζίδης Αργύρης, Γεωπόνος Παραγωγής Θερμοκήπια Θράκης.
Ο ψηφιακός μετασχηματισμός αναφέρεται στην εκτεταμένη χρήση τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών (ΤΠΕ) για την αναδιοργάνωση, τη βελτίωση και την αυξημένη αξιοποίηση των διαδικτυακών και ψηφιακών δυνατοτήτων σε όλους τους τομείς της κοινωνίας, συμπεριλαμβανομένων της εκπαίδευσης, της υγείας, της διοίκησης, του εμπορίου, του τουρισμού και πολλών άλλων. Οι καλεσμένοι μοιράστηκαν με το κοινό πρακτικές και εργαλεία που χρησιμοποιούνται από τις εταιρείες που εκπροσωπούν.
Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε η γεωθερμία ως πηγή ενέργειας με περιβαλλοντικό, οικονομικό και κοινωνικό όφελος. Η στρατηγική επιλογή διανομής προϊόντων με βάση το μεταφορικό κόστος. Η Ανακύκλωση με βάση την κυκλική οικονομία, συγκεκριμένα το προϊόν επιστρέφει στην περιοχή και στο εργοστάσιο παραγωγής για την δημιουργία εκ νέου προϊόντων προς διάθεση στο κοινό.
Τέλος, ακούστηκε η υδροπονία για εξοικονόμηση νερού και τα φωτοβολταϊκά ως πηγή ενέργειας.
Roundtable συμπερασμάτων: Στόχοι και στρατηγικές ανάπτυξης του οικοσυστήματος καινοτομίας της Περιφέρεια ΑΜΘ
Το τραπέζι συμπερασμάτων απαρτίστηκε από τους ομιλητές:
Την κα Μαρία Μιχαλοπούλου, Καθηγήτρια του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού – Επιστημονικά υπεύθυνη Θερμοκοιτίδας Επιχειρήσεων Thinc Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, τον κ. Γιώργο Μπρούφα, Αντιπρύτανη Έρευνας και καινοτομίας ΔΠΘ, τον κ. Παναγιώτη Κουδουμάκη, Προϊστάμενο Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Προγράμματος “Ανατολικής Μακεδονίας, Θράκης”, τον κ. Μιχάλη Πουσπουρίκα, Project Manager, Thinc – Thrace Incubator, τον κ. Σταύρο Αμοιρά, Business Development Manager, Thinc – Thrace Incubator, τον κ. Στέφανο Γεωργιάδη, Πρόεδρο Επιμελητηρίου Δράμας, τον κ. Δημήτρη Λουρίκα, Πρόεδρο Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Περιφερειακό Τμήμα Θράκης, τον κ. Χρήστο Γιορδαμλή, Διευθύνων Σύμβουλο της Prisma Electronics, τον κ. Πασχάλη Δραγανίδη, Πρόεδρο Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Περιφερειακού Τμ. Θράκης και τον Χρήστο Πάρτσια, Στέλεχος Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης ΑΜΘ.
Μετά από το εποικοδομητικό Διήμερο του συνεδρίου αφού ακούστηκε ένα ευρύ φάσμα εργαλείων και πρακτικών, συγκεντρώθηκαν οι καλύτερες πρακτικές και συζητήθηκε ο τρόπος με τον οποίο θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν από το σύνολο των αποδεκτών και των ενδιαφερόμενων επιχειρήσεων.
Επισημάνθηκε η ανάγκη παροχής κινήτρων με στόχο την ανάπτυξη των επιχειρήσεων στην περιοχή, την παραμονή και τη συνέχιση της δραστηριότητάς τους στο τοπικό οικοσύστημα, αλλά και τη δημιουργία ευνοϊκότερων συνθηκών ώστε οι επιστήμονες που καταρτίζονται και εκπαιδεύονται στην περιφέρεια, να παραμένουν και να αναπτύσσονται σε αυτή.
Βρείτε όλες τις φωτογραφίες του συνεδρίου εδώ
Εμείς με τη σειρά μας, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους συντονιστές, τους ομιλητές αλλά και τον κάθε έναν συμμετέχοντα ξεχωριστά για τη συμβολή του στο Συνέδριο με τίτλο «ΤHINC INNOVATION FORUM – Ανάπτυξη οικοσυστήματος καινοτομίας στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης».
Θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντική τη συνεισφορά όλων στη δημιουργία διαλόγου υψηλής αξίας για το οικοσύστημα καινοτομίας στην Περιφέρεια ΑΜΘ, η οποία βοήθησε τα μέγιστα στη μετέπειτα διεξαγωγή συμπερασμάτων.
Ανανεώνουμε το ραντεβού μας για τις επόμενες δράσεις της Thinc.
Stay Tuned Thincers!